top of page

Relaxatie & mindfulness

Relaxatie

Meer dan ooit heeft de moderne mens nood aan ‘innerlijke rust’. Stress en spanningen maken deel uit van het leven..

Welzijn en gezondheid hebben te maken met evenwicht. Evenwicht tussen spanning en ontspanning. De boog raakt gespannen tot hij breekt.  Het lichaam laat het ons weten wanneer de grens van draagkracht is overschreden. Ons lichaam spreekt op alle mogelijke manieren: lichamelijk, mentaal en emotioneel.
We werken met ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen, haptonomie, mindfulness…

 

 

Mindfulness

Mindfulness gaat over aandacht geven aan wat nu is in plaats van te piekeren over vroeger of angstig te zijn voor wat komt.

Het is een bijzondere manier van omgaan met wat op je afkomt. In plaats van jezelf te veroordelen, te piekeren, of voortdurend toe te leven naar doelen ver in de toekomst, leer je met milde, open aandacht aanwezig te zijn bij het nu, bij wat je ervaart.

Aandacht-stressreductie
Mindfulness helpt je om meer rust te vinden bij jezelf en leert je beter omgaan met de onvermijdelijke stress van het leven. Je oefent mindfulness totdat het je houding is…

 Veel van onze energie verliezen we in wat was en wat nog moet komen. Alleen dit moment kunnen we werkelijk leven. Dit staat al eeuwenlang in een prachtig gedicht verwoord.


Yesterday is history
Tomorrow is mystery
Today is a gift
It is called present.

 

MINDFULNESSTRAINING

Van doen naar zijn...
In je leven maak je allerlei gebeurtenissen mee, leuke en minder leuke. De manier waarop je met die gebeurtenissen omgaat, bepaalt of ze je leven zullen beheersen of dat je er luchtiger tegenover kunt staan. De automatische reactie van veel mensen is dat ze de leuke dingen willen vasthouden en de moeilijke dingen willen vermijden. Kortom: je wilt dat de werkelijkheid anders is dan dat ze is. Deze reactie zorgt voor stress, spanningen en conflicten en vaak weet je niet waardoor het komt.

In de Mindfulness training of Aandacht training leer je meer bewust te zijn van je gedachten, gevoelens en je lichaamssensaties van moment tot moment. Door deze helder te zien, kun je kiezen bij welke gedachte je actie onderneemt en welke je moet laten zijn voor wat ze is. Je leert reageren op een situatie vanuit een keuze in plaats vanuit automatismen. Dit heeft grote invloed op je gezondheid en welzijn.

 

Met aandacht in het hier en nu
In de Mindfulness training leer je om met vriendelijke niet (ver)oordelende aandacht in het hier en nu aanwezig te zijn.

Dit doen we door gebruik te maken van verschillende oefeningen zoals lichaamsscan, zitmeditatie en yoga oefeningen. Je ademhaling is daarbij een belangrijk hulpmiddel, eenvoudig omdat je ademhaling altijd aanwezig is. Het is een anker voor het nu.
 

Oorsprong van de training
De Mindfulness training is ontwikkeld door Jon Kabat-Zin, medisch specialist in Amerika. Als arts op een polikliniek voor pijnklachten, werkte hij met patiënten die 'uitbehandeld' waren. In de training leerden mensen hun eigen kracht in te zetten om anders met zichzelf, met stress, pijn en vermoeidheid om te gaan.

De Mindfulness training wordt al vijfentwintig jaar gegeven en de effecten zijn uitgebreid onderzocht. Voor het overgrote deel van de deelnemers is er een blijvende vermindering van zowel lichamelijke als psychische klachten.
 

Voor wie
De training is voor iedereen geschikt. Vooral mensen met stressklachten (o.a. piekeren), angstklachten, depressieve klachten (o.a. negatief denken), vermoeidheidsklachten en (chronische)pijnklachten hebben er veel baat bij.

de therapeut:

Ann Van Rompaey

bottom of page